Conjunto de 120 Viviendas en Marbella

Localización · Marbella, España
Concurso · Concurso Internacional DOM3 Prize II
Fecha · 2016
Premio · 1º Premio
Tipo de proyecto · Conjunto Residencial
Superficie · 60.000 m2
Autores
Mathieu Lèbre · Arquitecto Paisajista · www.lemapaisajes.com
David Tuan Huynh Duc · Arquitecto · www.tuanandco.com
Infografías 
Angel L. Cáceres · www.alcves3d.wordpress.com
Jesús Salas Pulido

COMMUNITY BY DESIGN

Otorgar calidad y amplitud al espacio, tanto privado como comunitario, para poder disfrutar con todos los sentidos de la experiencia de Marbella. Éste es el reto.
La propuesta plantea la integración de la comunidad en su entorno paisajístico de una forma respetuosa con el terreno y con la cultura mediterránea. A través de la búsqueda de un equilibrio entre paisaje y arquitectura, se propone un desarrollo con criterios de sostenibilidad que aspira a la consonancia con el lugar.
La implantación se resuelve con una doble línea de viviendas que siguen de manera rigurosa el trazado de las curvas de nivel. Aprovechando la topografía acusada del terreno, se consigue también que la segunda línea se establezca siempre unos 6 metros por encima de la primera. Por lo tanto, el 100% de las viviendas goza, en su planta baja, de vistas panorámicas a este, sur u oeste.
Este principio de ordenación sitúa las viviendas a las cotas inferiores del proyecto para liberar los promontorios de cualquier edificación y concentrar allí la vida comunitaria del conjunto residencial. Coincidiendo con la línea de crestas, se define así un eje verde que conecta a modo de gran parque, las 3 parcelas con sus respectivas piscinas, terrazas, aéreas de juegos y estancias de encuentro y disfrute.
El coche se queda en sótano para transformar la calle en un largo paseo con carácter de jardín, el cual devuelve la dimensión peatonal al conjunto de la urbanización y permite el disfrute de los espacios comunitarios.

·

The DOM3 PRIZE Competition 2d Edition provides a privileged and perfect setting of 6 ha in Marbella, Spain to inspire the creation of a harmonized architectural project of semi-detached villas and apartments where contestants manage to unify architecture, landscaping and interior design.
To grant quality and breadth to space, both private and community, to enjoy the experience of Marbella with all the senses. This is the challenge.
The proposal raises the integration of the community in its landscape in a respectful manner with the ground and with the Mediterranean culture. Through the search for a balance between landscape and architecture, a development with sustainability criteria that aspires to the consonance with the site is proposed.
The implantation is resolved with a double line of houses that follows rigorously the layout of the contour lines. Taking advantage of the marked topography, we achieve that the second line is always set about 6 meters above the first. Therefore, 100% of housing has, on the ground floor, panoramic east, south or west views.
This principle of organization places the housing to the lower levels of the project to release the promontories of any building and concentrate there the community life of the residential complex. Coinciding with the ridge, a green axis is defined, connecting as a large park, the 3 plots with their respective pools, terraces, playgrounds and meeting spaces.
The car stays in the basement to transform the street into a long walk with a garden character, which returns the pedestrian dimension to the whole complex and allows the enjoyment of community spaces.
Typological variety maintains two constants: regardless of program distribution, the waffle slabs structure allows living rooms of 60 m2 completely open and contemplates the full buildable volume, so that a home can be bought with 2 bedrooms expandable to 3 without the need of major works.
The community space is organized around a pedestrian and bike path that also serve for firefighters intervention. That vial which follows the contour lines is adapted to the topography by a parametric “small wall-bench” whose section changes depending on the terrain profile. This system helps improve the integration of the urbanization and enliven the community space to give a social living character, fundamental to promote neighborhood relationships.